BSA Lifestructures

Main Campus Revitalization

The Memorial Medical Center (MMC) Main Campus Revitalization project is a combination of several projects that elevate the Springfield-based campus to a regional destination for patients seeking world-class care. The Patient Care Tower, Surgery Department Addition and Renovation, and The Center for Learning and Innovation have broadened MMC’s scope of services and present teaching opportunities.

Patient Care Tower

The Patient Care Tower initially had only three floors: two above-grade levels that included a lobby and patient room floor and a below-grade surgical floor. The new Patient Care Tower project adds three new patient floors to the existing building. All three new floors include 100% private patient rooms. This vertical expansion interconnects the new floors with the existing building at six points (two per floor). Stairways extended into the new tower serve as structural anchor points for the vertical expansion.

Surgery Addition and Renovations

The Surgery Addition and Renovations project consists of a three-phase interior renovation. Phase 1, completed in 2014, included a 34,450-square-foot addition that provides a new waiting room and 30 pre- and post-operation rooms as well as a lower-level renovation of an existing conference room for four new operating rooms and 23 PACU rooms. The two additional phases of the project include support areas for staff.

Memorial Center for Learning and Innovation

The Memorial Center for Learning and Innovation features simulation labs that include a standard patient care room model, intensive care labs, exam rooms, and an emergency department that prepares healthcare students for the evolving healthcare industry. Read more, here.

Engineering Infrastructure

Additionally, the engineering infrastructure project included a two-story 4,500 square foot addition to the existing central plant, high-efficiency heating hot water boilers and heat recovery chillers, a variable frequency drive chiller, variable primary pumping, variable drive cooling tower fans, a cooling tower storage sump, and other strategies for meeting the needs of the campus and the goals for energy efficiency. The project also included new emergency generators and long runs of chilled and hot water piping and conduit from the central plant throughout much of the existing hospital.

While the campus size increased by 15%, the hospital met the goal of a reduction in annual energy consumption of 20%. The team continues to work together to further develop energy reduction strategies and expects the energy use to continue to drop as controls are monitored and dialed into their most efficient positions.

Read the in-depth story, here.

Project Statistics

  • Client Memorial Medical Center
  • Location Springfield, Illinois
  • Size 145,000 SF
  • Service Provided Architecture, Engineering, Interior Design